ARCHITECTUURSTUDIO SKA

projectnummer

201719

opdracht

nieuwbouw woning

locatie

Meerstad

status

gerealiseerd, 2017

constructeur

Projectengineering Castelein, Burgum

aannemer

Bouwbedrijf Van Dijk, Surhuisterveen

omschrijving

Op misschien wel het mooiste plekje van Tersluis (Meerstad) heeft architectuurstudio SKA dit aardbevingsbestendig woonhuis gerealiseerd. Door te kiezen voor een eenvoudige hoofdvorm, materialisering en constructie is het maximale uit het budget van de opdrachtgever gehaald zonder concessies te doen aan de architectuur.Een heldere doorsnede vormt de basis voor het ontwerp: door deze waar nodig uit te trekken ontstaat ruimte voor bijkeuken en toilet. Een insnoering (die doorloopt in het dak) markeert de entree. Het bijgebouw, carport en veranda zijn mee ontworpen als platte aanbouw die zich om de woning heen slingert. Een eenduidig kleurgebruik in dakpannen en hout brengt rust in het ontwerp en zorgt ervoor dat het beeld van het volume intact blijft.

Hoewel de straatgevel vrij gesloten lijkt geven twee strategische ingrepen in de rode pannen al een eerste blik op wat daarachter gebeurd. Richting de tuin opent de woning zich volledig op het landschap, waarbij de veranda en een drietal schuifluiken zorgen voor de nodige zonwering.

De simpele doorsnede maakt het mogelijk een heldere constructie toe te passen. De zeven stalen spanten die het dak en vloer dragen zijn overal zichtbaar, evenals de windverbanden in de oostgevel. De constructie van de woning is ook zichtbaar gelaten in de gevlinderde betonnen vloer en de houten balklagen en beplatingen.

De plattegrond is toegespitst op het gebruik door twee personen. Alle leefruimtes bevinden zich op de begane grond en hebben een directe verbinding met buiten. De verdieping wordt gebruikt als kantoor en muziekkamer, echter is in het ontwerp en de bouw rekening gehouden met de realisatie van een badkamer en slaapkamers.